Babymad er ikke noget man behøver at tænke så meget over, i de første måneder af barnets liv. Der kommer dog et tidspunkt, hvor man skal begynde at gøre sig mentalt klar til, at vænne baby fra at spise ved mors bryst og til at indtage andre former for mad. Men hvordan er det lige med babymad? Hvad må barnet få at spise og hvad må det ikke spise? Det kan være svært at finde hoved og hale i. Af denne grund, har vi udarbejdet dette indlæg om babymad, sådan så du kan føle dig sikker på, at du gør det rigtige. Læs med for at finde ud af hvad baby må spise.

Babymad: Hvad må baby spise?

Modermælk er den perfekte mad til nyfødte, da den indeholder alle de næringsstoffer, de har brug for, og den er også med til at fremme væksten af sunde bakterier. Modermælk alene er dog ikke nok til at forsørge et voksende barn i al uendelighed. Når babyer er omkring 6 måneder gamle, er de klar til at begynde at spise fast føde. Denne proces er kendt som fravænning, og den begynder typisk, når barnet viser tegn på interesse for det, mor spiser.

Selvom der ikke findes nogen faste regler for, hvornår eller hvordan man skal vænne sig fra, er de fleste eksperter enige om, at det er bedst at vente med at introducere fast føde, indtil barnet er mindst 6 måneder gammelt. På dette tidspunkt er deres fordøjelsessystem bedre udviklet, og de kan begynde at håndtere små mængder af andre former for babymad, herunder forskellige typer mos og grød, samt forskellige former for fast føde.

Annonce

Når det kommer til babymad og det, at introducere sin baby til andet end modermælk, så er det ikke bare at begynde at give sit barn den samme mad, som man selv spiser. Der er nogle ting som en baby ikke kan tåle endnu, hvilket er vigtigt at være opmærksom på, da nogle fødevarer kan være direkte skadelige for en lille baby. Babymad er ikke raketvidenskab, men det er dog nødvendigt at sætte sig ind i hvad en baby må spise og ikke spise, inden man begynder at give sin baby almindelige måltider.

Babymad 6-8 måneder: Start langsomt

Som allerede nævnt, så er der ikke nogen fast regel for, hvornår en baby må begynde at spise andre former for babymad. Dog er de fleste babyer klar til det omkring 6-måneders alderen, og derfor starter vi denne lille guide her. Når din baby er 6 måneder kan du begynde med forskellige former for frugt- og grøntsagsmos og grød, ligesom du stille og roligt kan introducere barnet til ost, hårdkogte æg, samt forskellige former for kød.

Frugtmos

Når det kommer til frugtmos, har man nogle forskellige valgmuligheder man kan prøve af. Det kunne for eksempel være forskellige former for melon, æble, pære eller ferskenmos. Det er ikke sikkert at barnet kan lide alle udgaver, men ved at prøve forskellige frugter af, burde man kunne ramme noget som baby kan lide. Man kan også lade sit barn prøve friske frugter, som ikke er lavet til mos. Det kan være at barnet finder det spændende.

Grøntsagsmos

Hvis man hellere vil introducere ens baby til forskellige former for grøntsagsmos, så har man også forskellige valgmuligheder. I denne alder kan man trygt lade barnet prøve kartoffelmos eller mos af blomkål, gulerod, broccoli eller ærter. Her kan barnets smagsløg også gøre lidt modstand, men der bør være noget som dit barn kan lide. Grøntsager kan være en udfordring med nogle børn, men hvis man kan komme langt med “flyveren”.

Annonce

Hvad må barnet ellers spise i denne alder?

Udover de forskellige former for mos og grød, kan man også introducere sin baby for forskellige former for kød. Det kan være både fisk, kylling eller andet. Når det kommer til fisk, så er det dog vigtigt, at man ikke giver sit barn kød fra større rovfisk, da det i nogle tilfælde, som f.eks. med tun, har et højt indhold af kviksølv, som kan være skadende for barnet. Udover kød, så kan man også give sit barn hårdkogt æg (kan let moses) eller mild ost.

Hvad må barnet drikke?

I samme ombæring som man begynder at introducere forskellige former for babymad til sit barn, kan man også begynde at give barnet vand at drikke. Når det kommer til vand, behøver man ikke at vente til 6-måneders alderen, men kan sagtens starte lidt før. Dog bør man ikke give barnet andet end vand, modermælk eller modermælkserstatning. Båder modermælk og modermælkserstatning kan gives fra flaske, hvis baby vil.

Babymad: 8-12 måneder

Når barnet når denne alder, så er man ved at være der, hvor barnet kan spise med, på lige fod med resten af familien. Det betyder dog ikke at man bare kan servere en stor og saftig peberbøf. Man skal undgå krydderier og så skal man også være opmærksom på, ikke at servere store bider, da baby stadig skal vænne sig til at synke. Barnet spiserør er endnu ikke så stort, og kombineret med at lære at synke, er det let at få mad galt i halsen.

Rugbrød med forskellige former for pålæg

Hvad er mere dansk end et stykke rugbrød med leverpostej? Det er noget vi alle er vokset op med og noget, som de fleste elsker at spise. Man får dog svært ved at finde udlændinge, som kan sætte sig ind i danskerne kærlighed til denne nationalret. Når det kommer til rugbrød er det dog en anden sag. Det skyldes at rugbrød ikke blot smager godt, men også at det er både sundt og nærende, og rigt på fibre. Hvis det skal være endnu mere sundt, så kan man med fordel vælge rugbrød med kerner eller frø.

Annonce

Hvilken slags pålæg skal man vælge?

Som udgangspunkt kan man give barnet alle slags pålæg, men man bør stadig undgå tun, på grund af mængden af kviksølv, som man finder i denne type fisk. Det er heller ikke al slags pålæg, som er lige indbydende for et lille barn, specielt ikke hvis det lugter eller smager skarpt. De mest almindelige typer af pålæg man kan begynde med, som andre forældre har haft held med før en selv, er henholdsvis leverpostej, makrel eller salami og pølse.

Hvad må barnet ellers spise?

Udover rugbrød og forskellige former for pålæg, så kan man også give barnet ris og pasta. Det kan for det meste være en god idé, at nøjes med at give typer, som ikke kræver for meget af barnet, at få ned. Deres tænder er endnu ikke helt på plads, hvilket kan gøre det svært for barnet, at tygge maden igennem. Hvis man serverer paste med f.eks. kødboller, så skal man sørge for at kødet bliver skåret ud i små stykker, så baby kan synke det. Det er også vigtigt, man stadig har fokus på at der ikke er brugt krydderier i den portion, som barnet skal spise. Som udgangspunkt, må børn først indtage krydderier igennem deres mad, når de er ældre end 12 måneder.

babymad

Babymad: Hvad må små børn IKKE spise

Størstedelen af dette indlæg handler om, hvad man må give sin baby at spise, når det tiden er kommet til at gå over til mere almindelige former for mad, men der findes dog også forskellige typer mad, som en baby IKKE må få at spise, da det i værste fald kan være skadeligt for babyer at indtage i denne aldersgruppe.

Først og fremmest er det vigtigt at man adskiller, hvad børn under 12 måneder absolut ikke må spise, fra hvad de gerne må spise, men kun i mindre mængder. Det skyldes at der er nogle ting som kan være skadelige for børn under 12 måneder og at der er nogle ting, som kun er direkte skadelige, hvis de indtages i for store mængder. I nogle tilfælde er det bedste, bare at undgå at servere mad, der kan indeholde nogle af disse ting, og i stedet fokusere på al den lækre babymad, som dit barn gerne må spise. Det er dog vigtigt at være opmærksom på flg.

Salt bruges i de fleste former for forberedte måltider. Det er dog ikke noget din babys nyrer bryder sig om. Op til 1-års alderen, er barnets nyrer nemlig endnu ikke i stand til, at udskille salt, hvilket i værste fald kan slide på barnets hjerte. Derfor skal man helst undgå salt i den mad, som baby skal spise af. Mange forældre tænker også, at en lille pakke rosiner er et perfekt mellemmåltid til de små, men faktisk bør man også undgå at give sit barn rosiner. Det skyldes at de et stof der er kendt som Ochratoksin A, der er en gift der stammer fra skimmelsvamp.

En anden populær spise er honning. Selvom det er lækkert og naturligt sødt, så må børn under 12 måneder ikke spise honning. Det skyldes at der i honning, findes sporer af jordbakterier, der kan lede til alvorlig sygdom hos  små børn, da deres mavesyre endnu ikke er i stand til at nedbryde disse sporer. Kanel er heller ikke egnet til de mindste, da den mest almindelige kaneltype herhjemme (kassiakanel) indeholder kumarin, der kan give leverskader. Hvis man skal bruge kanel, så skal man bruge ægte kanel (ceylonkanel) som er fri for kumarin.

Babymad: Her kan du lære mere

I dette indlæg har vi været inde på nogle af de mest basale fødevarer, som børn under 12 måneder enten må spise eller ikke må spise. Der findes også andre ting som man bør undgå at give til børn i denne aldersgruppe. Dette kan du læse mere om i denne udgivelse, udarbejdet af Sundhedsstyrelsen. Når det kommer til babymad, så er det vigtigt at man tænker sig godt om og søger informationer, inden man begynder at introducere sit barn til almindelig mad. Ved at gøre det, kan du være trygt lade dit barn opleve de smage som verden har at byde på.