Når de første baby tænder viser sig, er det en stor milepæl i både barnets og forældrenes liv. Det er på mange måder en overgang fra at være baby, til at være et lille barn. Dette forstærkes også i, at mange børn går fra at blive ammet, til at spise fast føde. Alt i alt er det en glædelig begivenhed, men det har også en bagside – nemlig det, at man skal til at vænnes sig til lange nætter med gråd, når tænderne begynder at bryde igennem gummerne.

De første tegn på baby tænder

Der kan være stor forskel på, hvornår børn oplever de første tegn på at deres baby tænder er på vej. Som udgangspunkt siger man, at børn begynder at få tænder omkring 6-måneders alderen, men det kan være forskelligt fra barn til barn. Nogle får dem allerede inden de fylder 6 måneder, mens andre først begynder at få dem efter de 6 måneder. I sjældne tilfælde vil man kunne opleve at børn allerede har fået nogle af deres tænder ved fødslen. Det er dog de 6 måneder som er mest retvisende og dermed det man som udgangspunkt kan gå ud fra. Fra de først tegn på baby tænder viser sig, til tænderne begynder at vokse ud, går der typisk et par dage.

Når de første tænder er på vej, vil man typisk opleve at barnet bliver pylret og har let til gråd. Derudover kan man opleve en temperaturforøgelse, men ikke decideret feber, og det er ikke unormalt at barnet putter sine fingre i munden. Det skylde at gummerne bliver røde, hævede og irritable og det at barnet putter fingrene i munden, er et forsøg på at lindre smerten og irritationen. For at afhjælpe dit barns ømme gummer, indtil tanden endelig bryder igennem, kan du med din finger (rene fingre) massere barnets gummer blidt. Det kan lette irritationen. Det kan også være godt at købe en bidering, som barnet kan bide i og tygge på, da det også kan lindre smerterne.

Annonce

De første baby tænder er de værste

Nogle af de mest almindelige tegn på baby tænder der melder sin ankomst, er røde og opblussede kinder. Og så kan det virke som om de har feber, selvom det ikke er tilfældet. Hvis barnet har feber er det ikke relateret til tandfrembrud og man skal derfor være opmærksom. Man vil ofte også opleve at barnet savler mere end normalt, tygger på alt hvad det kan komme i nærheden af. Barnet er også generelt mere irritabelt og har let til tårer. Som forælder er der ikke meget andet man kan gøre, end at prøve at trøste barnet så godt som muligt. Man skal også indstille sig på, at være ekstra tålmodig i de dage, da det godt kan have en effekt på barnets nattesøvn.

For en lille baby, kan det være en ikke så rar oplevelse, når de første baby tænder begynder at bryde igennem. Det gør ondt og det kan være svært for barnet at finde ro. Især i starten hvor barnet ikke har prøvet det før og derfor ikke helt ved hvordan det skal reagere. Det bliver dog bedre med tiden, i takt med at barnet få flere og flere tænder. Det kan dog stadig være en hård omgang der bare skal overstås, når det sker. Her er det forældrenes opgave at trøste barnet så godt som de nu kan. Bl.a. ved at massere gummerne, samt give barnet ekstra mange kram og kys. Så føler barnet sig tryg og kan dermed blive afledt en smule fra de irriterede gummer.

 

Annonce

Ømme baby tænder er naturligt

Som forælder er det naturligt at bekymre sig om sit barn, især når det pludselig ændrer adfærd og bliver mere pylret end normalt. Der er dog ikke noget farligt ved at få baby tænder og det eneste man skal være opmærksom på, er at barnet ikke har decideret feber eller andre symptomer på sygdom. Ellers er det helt naturligt at barnet er irritabelt og ekstra pylret, og bare gerne vil være i mors arme det meste af tiden. Det står kun på i kort tid indtil tænderne bryder helt igennem gummerne.

Når de første baby tænder viser sig, så er ens vigtigste opgave som forældre, at vise omsorg og forsøge at hjælpe barnet med at håndtere smerterne så godt som muligt. Derudover er der ikke rigtigt noget man kan gøre og man er bare nødt til at lade naturen gå sin gang. Der er som sagt intet farligt ved det og man skal derfor ikke bekymre sig unødigt. Man skal blot være så kærlig og støttende som man nu kan. Dette vil barnet kunne mærke og det vil hjælpe det til at håndtere det bedre.

Alt i alt så baby tænder en naturlig og vigtig del af barnets udvikling. Det er med til at markere at barnet går fra at være baby, til at være et lille barn, som skal til at tage nye skridt igennem livet. Som at gå fra at være afhængig af mors bryst, til at skulle lære at spise fast føde. Dette er en milepæl for både barn og forældre, som ikke er noget man skal frygte, men i stedet glæde sig over at få lov at opleve.